De Dinkel

De oevers van de Dinkel bieden een immense rijkdom aan flora en fauna. Er zijn maar weinig rivieren in Nederland die nog zo'n mooi natuurlijk karakter hebben als de Dinkel.

Het is niet voor niets dat de rivier de Dinkel al in de eerste regel van het Twentse volkslied op lyrische toon wordt bezongen. De oevers bieden een immense rijkdom aan flora en fauna, waarbij de prachtig gekleurde ijsvogel als een soort mascotte mag worden gezien. De Dinkel ontspringt net over de grens tussen Coesfeld en Ahaus, doet dan een deel Losser en Dinkelland aan, om vervolgens bij het Duitse Neuenhaus uit te monden in de Vecht. Uiteindelijk komt het water in het IJsselmeer terecht. Opmerkelijk is het antieke waterloopkundige hoogstandje bij Denekamp (schuivenhuisje), waar de Dinkel onder het kanaal Almelo-Nordhorn wordt doorgeleid.

Lengte en stroomgebied De Dinkel is ca. 93 km lang. Hiervan ligt 38 km in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, 46 km in de Twente, 9 km in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Het stroomgebied van de Dinkel is 650 kmĀ² groot.

Maak kennis met onze omgeving

Havezathe Brecklenkamp
De Watermolen-Singraven
Huize Singraven
Prachtige slinger in de rivier de Dinkel
Bad Bentheim met kasteel
Heerlijk fietsen in de omgeving